3 Kasım 2013 Pazar

"İnsülin" hormununu kontrol ederek YAĞ Yakın!

Daha önce yağ yakımını hızlandırmak ile alakalı ipuçları verdiğim Nasıl Yağ Yakılır? adlı yazım oldukça ilgi gördü ve bir çok insanın tavsiyelere uyduğunu, işe yaradığını söylediğine şahit oldum. Ben de yaklaşık 4-5 aydır bunları uyguladığımdan ve şu ana kadar bunda başarılı olduğumdan dolayı işin biraz daha detayına girmek istedim. Basit ama kontrolümüz altında olursa müthiş bir yağ yakım aracı var. Nedir? İnsülin hormonu.

İnsülin hormonu hepimizin bildiği gibi kanımızdaki şeker seviyesini düşürmek için salgılanan oldukça kritik bir hormondur. Eksikliği çağımızda yanlış beslenmeden ya da genetik sebeplerden dolayı çok sık görülen şeker hastalığına yol açıyor. İnsülin anabolik bir hormondur, kas da inşaa eder, yağ da yakar ama kötü yanı onun tek görevi kandaki şeker seviyesini düşürmektir. Ne zaman ne yapacağına karar veremezsiniz.Peki vücudumuzda insülin salgılandığında ne olur?

İnsülini salgılatmak ya da salgılatmamak? Tüm mesele bu.

Devamı için lütfen aşağıya tıklayın!


Kandaki şeker seviyesi normalin üstünde çıktığında ( unlu hamur işleri, tatlıları yediğimizde olur genelde :) ) insülin pankreastan salgılanmaya başlıyor. Daha sonra bu hormon kandaki fazla glukozu(şekeri) vücudumuzda kas hücrelerine, karaciğere ve yağ depolarına depolar. Elbetteki hep kas hücrelerine depolasa çok seviniriz ama insülin için bu farketmez, onun tek amacı depolamaktır. Dolayısıyla kan şekerini aniden hoplatan ve akabinde insülin sayesinde düşürten ve çok çabuk acıkmamızı sağlayan glisemik indeksi yüksek besinler yediğimiz zaman insülin hormonunun katkılarıyla vücudumuzda yağlanma ve kilo alma artacaktır! 

İnsülin hormonunun kötü yanları nelerdir?

1) İnsülin salgılandığında karaciğerimizde bulunan yağ asitlerinin sentezi artar ki bu yağlanma için vücutta atılan ilk adımlardan bir tanesidir.

2) Vücudumuzda Sensitive-Lipase adlı hormon yağların azaltılması ile ilgili bir hormondur. Bilin bakalım insülin ne yapıyor? Bu hormonu engelliyor dolayısıyla insülin seviyesi yüksek olduğu sürece depolardaki yağların yakılması, azaltılması mümkün olmuyor.

3) En kritiği; vücut insülin hormonu düşükse enerji için yağı, yüksek ise karbonhidratları tercih eder. Yani yağ yakmak için tek yol insülin hormonunun düşük olması!

Hiç iyi yanı yok mu?

Elbette ki var. İnsülin hormonu daha önce de bahsettiğimiz gibi vücutta glikojen sentezi sağlar yani kasları glikojen ile besleyerek belirli bir ölçüde kas gelişimini sağlar, gelişim için şarttır. Eğer antrenman,fitness, spor yapıyorsanız antrenman esnasında kaslardaki glikojen boşalır ve kas gelişimi sağlamak, kas kaybı yaşamamak için kasları glikojen ile beslemek gerekir. Aynı anda hem spor hem diyet yapan insalnarda çok sık yaşanılan kas kaybının en büyük sebebi bunun hep atlanmasıdır. O zaman ne yapmalı?

Günde sadece 1 kez antrenmanlardan hemen sonra "basit şeker" yani glikoz içeren besinlerle insülün tetiklenerek vücutta insülin salımını arttırmalı kasları beslemeli ve kas yıkımına sebep olan kortizol isimli hormonun salınmasını engellemeliyiz! Antrenmandan hemen sonra şeker seviyesini yükselterek insülin salgılatmak kasları besleyecek ve yukarda gördüğümüz olumsuz etkileri yaşatmayacaktır. Basit şeker tüketildiği anda şeker seviyesini yükseltirken, meyve gibi ürünlerin içerisinde bulunan kompleks şeker fruktozun sindirimi bir kaç saat içerisinde olduğundan basit şekerin hizmet ettiği amaca hizmet etmeyecektir. Peki basit şeker nelerde bulunur? Basit şeker için en iyi besin kaynağı yüzde yüz gerçek üzüm suyu! O olmazsa bir bardak suya atılan 2 kesme şeker bile yeterlidir. Portakal, elma gibi meyveler basit şeker içermezler. Jelibon da çok iyi bir basit şeker kaynağıdır ama sağlık açısından antrenman sonrası yaklaşık 300 ml %100 gerçek üzüm suyu bu ihtiyacı karşılayacaktır.
Dimes Taze Sıkma Gerçek Üzüm Suyu
Dimes'in %100 Üzüm Suyu İyi bir alternatif

Özetle; insülin hormonunu kontrol ederek gün içerisinde bazı anlar kas yapımı, bazı anlarda yağ yakımı sağlayabilirsiniz! Spor sonrası anlık şeker yükseltimi haricinde gün boyu şekerli daha doğrusu glisemik indeksi yüksek gıdalardan uzak durarak şeker seviyesini ve dolayısıyla kandaki insülün hormonu seviyesini düşük tutmalıyız!

İnsülin hormonu salgılanmadıkça vücut enerji kaynağı olarak yağları kullanacaktır. Unutulmaması gereken; en büyük amacımız kandaki şeker seviyesini dengede tutmaktır, glisemik indeksi düşük yiyecekler tercih ederek dalgalanmadan, stabil olarak kalmasını sağlamaktır. Bunun içinde sık sık ama az az glisemik indeksi düşük gıdaları tercih etmeliyiz. Çoğu insanın maalesef yaptığı gibi tüm gün aç durup, şeker seviyesini düşük tutması mantıksızdır. Çünkü bu yağ yakımını hızlandıran bazal metabolizma hızınızı düşürecek, vücut açlık moduna girip ilerki günleri düşünerek yağ depolarını korumak için elinden geleni yapacaktır.

Peki Neler yapacağız? 

Bir önceki yazıda bahsettiğim tavsiyelerle buradan öğrendiklerimizi harmanlamalıyız. İşin sırrı; yağ yakımını hızlandıran tavsiyelere uyarak bazal metebolizma hızımızı yükselterek, glisemik indeksi düşük gıdalar tercih ederek şeker seviyemizi dalgalanma yaşadan, stabil tutarak ve kesinlikle hayatımıza sporu dahil ederek sağlıklı bir şekilde kilo vermek, yağ yakmak!

Glisemik İndeksi Düşük Gıdanın faydası nedir?

Daha önce de açıkladığım gibi glisemik indeksi düşük gıda şeker seviyenizi uzun vadede yavaş yavaş ve az arttırır, kontrollü ve az insülün hormonu salgılatır ve yağ yakımınıza yardımcı olur. Şeker seviyeniz ani iniş ve çıkış yaşamadığından bu tarz ürünler sizi uzun süre tok tutacaktır.

Pasta, tatlı, cola, hamburger, yağlı yiyecekler gibi glisemik indeksi yüksek besinleri yediğinizde aldığınız tek şey fazla kalori olmayacaktır. Kan şekeriniz aniden yükselecek, yağ yakımızını engelleyen insülin hormonu salgılanacak, kan şekeriniz aniden ve hızlı bir şekilde düşerek tekrar karnınız acıkacak ve daha çok yiyeceksiniz!

Bu gerçeği tam olarak idrak etmek diyetimde ve irademi kontrol etmek de bana çok yardımcı oldu :) Bu şekilde beslenmek çağımızın hastalığı şeker hastalığının en büyük sebeplerinden biri olan insülin direncini de kırmaktadır.

Aynı zamanda hem yağ yakmak, hem kas yapmak işte bu şekilde mümkündür!

Herkese sağlıklı, fit hayatlar! :)





1 yorum :

  1. Inanilmaz bos bir yazi basliklar birbirini kovaliyor ama hibirsey s9nlandrlmamamis.yani giris gelisme var sonuc yok.peki ne yapilmali? Diyor ama soylemiyor.gereksiz karmamasa zaman kaybi

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sevdiyseniz Bizi Beğenin :)